SOS armband, het volledige ABC

Wat is een SOS armband?

Een SOS armband is een armbandje waarin de belangrijkste identificatie en medische gegevens van een persoon staan vermeld. Het idee is dat de gegevens zichtbaar voor de buitenwereld worden gedragen. Mocht het er een noodsituatie ontstaan dan kan de omgeving de meest relevante gegevens direct raadplegen en hierop inspelen. Er kan sprake zijn van een noodsituatie bij een ongeluk of een  acute medische situatie.

SportID Mini

Waarom een SOS armband dragen?

De redenen waarom een SOS armband wordt gedragen zijn zeer divers. Op een goede SOS armband staat niet alleen informatie over de drager maar ook de contactinformatie van naasten. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om je eigen telefoonnummer erop te zetten. Wel zo nuttig is het telefoonnummer van iemand die gewaarschuwd kan worden als er “iets” aan de hand is. Dat “iets” kan dus van alles zijn.

Praktijkvoorbeelden waarbij een SOS armband nuttig kan zijn

Een SOS armband is niet alleen nuttig voor mensen met een medische indicatie, maar ook voor buitensporters. Denk hierbij aan sporters die deelnemen aan het verkeer. Hardlopers en fietsers moeten niet alleen gefocust zijn op hun sport maar ook op hun omgeving. En daar wil het in al het enthousiasme wel eens verkeerd gaan. Jaarlijks neemt het aantal verkeersongevallen als gevolg van sport bij deze groep toe. In 2020 waren er mmer dan 10.000 SEH-Bezoeken (Eerste Hulp) van wielrenners/mountainbikers en 6.700 SEH-bezoeken gerelateerd aan de paardensport. (bron: https://www.veiligheid.nl/sportblessures/kennis-cijfers/cijfers)

Een trend van de laatste jaren is de opkomst van de elektrische fiets of e-bike. Een fantastische uitvinding en een uitkomst voor een brede groep mensen. Voor forenzen kan het een vervanger zijn voor het openbaar vervoer of de auto. Voor ouderen wordt het weer mogelijk om lange afstanden op de fiets af te leggen en te genieten van de buitenlucht. Maar al deze activiteiten op de fiets vinden plaats tegen snelheden die veel e-bike berijders als de overige verkeersdeelnemers niet gewend zijn. Het resultaat is ook hier een toename van het aantal en de ernst van de ongelukken. En dus is het ook voor de steeds groter wordende groep e-bikers van belang om goed voorbereid op pad te gaan. De gegevens die passen op een goede SOS armband zijn hierbij een goede start.  In dit artikel leest u meer over de risico's van e-bikers. Op de site van SWOV vindt u alles over verkeersveiligheid.
Overigens werd er in 2020 een dalende trend gezien aan aantal ernstige sportblessures, die toegeschreven wordt aan de Corona-crisis. Na 2021 verwacht men echter geen daling t.o.v. 2020.
Ook gelet het ontbreken van beperkingen mbt (buiten)sporten.

SOS armband bij een medische indicatie

Een medische indicatie is een breed begrip. De vraag die iedereen zichzelf dient te stellen is of er sprake is van een persoonlijke medische situatie  die van invloed kan zijn op een acute medische behandeling. Dit kan niet alleen behulpzaam zijn voor de hulpverlener, maar ook voor u zelf. In een noodsituatie, dus ook een stress volle situatie, kunnen de gegevens op de SOS armband een geheugen steuntje zijn in uw communicatie met hulpverleners.

Onderstaande lijst van geeft een goede opsomming van aandoeningen waarbij het dragen van een SOS armband nuttig kan zijn.

Lijst met Medische indicatie waarbij een SOS armband nuttig is

  • Allergieën voor voedsel, medicatie of insecten
  • Hartproblemen (angina pectoris, hartritmestoornissen, atriumfibrilleren, hartstimulator)
  • Longaandoeningen (astma/ COPD)
  • Nierfalen
  • Suikerziekte
  • Bloedziekten (hemofilie)
  • Alzheimer/ geheugenstoornissen
  • Antistollingsmiddelen: coumadin/ warfarine
  • Emfyseem/ ademhalingsmoeilijkheden
  • Zeldzame ziekten
  • Epilepsie/ stuiptrekkingen
  • Problemen met gezicht-, gehoor-, of geestesstoornissen
  • Patiënten die chirurgie of transplantaties hebben ondergaan, of kankerpatiënten
  • Deelnemers aan klinische testen
  • Kinderen met speciale behoeften: autisme, dwerggroei
  • Hoge bloeddruk
  • CVA-risico
  • Sikkelcelanemie (chronische hemolytische ziekten)
  • Mensen die medicijnen innemen
  • Bloedarmoede
  • Het syndroom van Tourette

HealthID

Welke gegevens staan op een SOS armband?

Minimaal je naam en de contactgegevens van de persoon of personen die moeten worden gewaarschuwd als er iets aan de hand is. Maar er is ook ruimte voor belangrijke medische informatie. Bijvoorbeeld een allergie of een ziekte waarvan hulpverleners direct op de hoogte dienen te zijn. En is er nog ruimte over? Een motiverende spreuk kan nooit kwaad.

De informatie die wij aanbevelen is:

  • Naam en geboortejaar
  • Woonplaats en land
  • 1 of meer telefoonnummers van noodcontacten
  • Belangrijke medische informatie

Wat betekent SOS eigenlijk?

De inhoud van de term SOS is bijna bij iedereen bekend, maar de feitelijke betekenis is minder duidelijk. Dat is op zich niet zo vreemd want “SOS” betekent eigenlijk helemaal niets. In 1905 introduceerde de Duitse overheid een morse signaal voor noodsituaties (…---…). De drie korte, drie lange en weer drie korte signalen vormden samen het noodsignaal. In Morse code staat … voor een S en --- voor een O. Vandaar dat het signaal SOS werd genoemd. Maar letters SOS zijn geen afkorting. Men was op zoek naar een eenvoudig en duidelijk Morse signaal dat niet te verwarren was met een ander woord of signaal. Het is zelfs zo dat als er via Morse het woord SOS wordt doorgegeven dit niet het bovenstaande signaal betreft. In Morse dienen letters namelijk te worden gescheiden door een pauze.

In de Dikke van Dale staan twee betekenissen van SOS. De eerste is de Somalische Shilling (munteenheid). De tweede is een herinterpretatie en luidt “Save our Souls” of “redt onze zielen”.

Onze SOS armband varianten

De id's me SOS armband is er in diverse varianten. Speciaal, maar zeker niet exclusief, voor sporters hebben wij de SportID Mini en de SportID maxi. Voor meer algemeen gebruik is er de HealthID en de KidsID voor kinderen.

 KidsID

 

 

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x